הטיפים החשובים בדרך ל-MBA בחו”ל  

 

ישראלים רבים חולמים על תואר שני במנהל עסקים (MBA) בחו”ל. שמות כמו MIT, קולומביה, LBS, וורטון, סטנפורד, INSEAD והרווארד קורצים לישראלים שמעוניינים לקדם את הקריירה שלהם הן מבחינה מקצועית והן מבחינת האפשרויות הגלובליות שיעמדו לרשותם. מעבר לחוויה הלימודית, בתי הספר היוקרתיים מציעים רשתות של קשרים חברתיים ונטוורקינג שיכולים לפתח את מסלול הקריירה של רבים מהסטודנטים.
הקבלה לבתי הספר היוקרתיים כרוכה במאמץ לא מבוטל. ראשית, על המועמדים להצטיין בבחינת ה-GMAT וה-TOEFL. שנית, עליהם להגיש אפליקיישן שיבליט אותם אל מול המועמדים האחרים ויקנה להם את הסיכוי למלגה.

 

 

איך בוחרים בית-ספר בחו”ל?

חייבים ללמוד קצת על התחום. לפעמים אנשים נמשכים לשם יוקרתי כזה או אחר, אבל בסוף מתברר שזה בית-ספר שבכלל לא מתאים להם. כמובן ששמות גדולים כמו קולומביה, שממוקמת בעיר ניו-יורק, מושכים תשומת-לב רבה, אבל יש בתי-ספר לא פחות יוקרתיים, כמו Tuck למשל, שמציעים סביבה אינטימית, עם נטוורקינג חזק מאוד, וקשר שנשמר לאורך שנים עם הבוגרים והפקולטה. סביבת לימודים כזאת יכולה להתאים יותר לאנשים שמפחדים להיבלע בעיר הגדולה. כמו כן, יש את עניין ההתאמה המקצועית. איך המועמד רואה את הקריירה שלו בעתיד, ואיזה בית-ספר הכי יתאים להגשמת השאיפות שלו או שלה? לכל בית-ספר יש את הייחוד שלו, וצריך לבדוק אם יש התאמה בין הצרכים והיכולות של המועמד לאופי של הבית-ספר.

 

מאיפה מתחילים את התהליך? 

מה-GMAT כמובן. לפני שנכנסים לעובי קורת האפליקיישן, כדאי לעשות קורס GMAT מלא, כמותי ומילולי, ולראות מה טווח הציונים שהמועמד או המועמדת יכול להגיע אליו. מכאן גם נגזרות האפשרויות העתידיות בקבלה ללימודים.

 

חייבים לקבל מעל 700?

ממש לא. הרבה תלוי בחוזק האפליקיישן שמגיש המועמד. ה GMAT הוא אלמנט אחד בקבלה, ואליו מצטרפים נתונים רבים כמו ניסיון תעסוקתי, המלצות, חיבורים, וכיו”ב. אין מה להיבהל מממוצעי הGMAT שמציגים בתי הספר, שהרי ידוע כי ממוצע לא אומר כלום על פיזור האיברים בקבוצה. אם כבר כדאי להסתכל על טווח הציונים של המתקבלים, כלומר, ציון מינימלי של המתקבלים באותה שנה.

 

מה הם המרכיבים האחרים לקבלה?

יש שלושה מרכיבים מרכזיים לקבלה. המרכיב הראשון הוא הפרופיל האקדמי של המועמד. איפה הוא למד? מה היו הציונים שלו? מהו ציון ה-GMAT וה-TOEFL שלו, וכיו”ב. המרכיב השני הוא הניסיון התעסוקתי של המועמד. לישראלים יש יתרון גדול על פני שאר המתמודדים בעולם, משום שניסיון צבאי יכול להיות חלק מהניסיון התעסוקתי של המועמד, בייחוד אם הוא היה קצין או שירת בקבע, אבל לא רק. כל מה שיכול להוכיח כושר מנהיגות יכול לעזור. בנוגע לניסיון התעסוקתי יש חשיבות גדולה למכתבי ההמלצה שמגיש המועמד. המרכיב השלישי הוא האישיות של המועמד, אישיות שמשתקפת בחיבורים שהוא מגיש ובראיון אישי.

 

הטיפים של יואל גבע ל- MBA בחו"לכמה זמן יש להשקיע בתהליך?

זה משתנה ממועמד למועמד. אבל חשוב מאוד לגזור לאחור. רוב התלמידים ביואל גבע מתחילים את התהליך חצי שנה ויותר לפני מועד ההגשה. שלושה חודשים ל-GMAT, ועוד שלושה חודשים להכנת האפליקיישן. צריך לזכור שרוב המועמדים עובדים במשרה מלאה ולא מפסיקים את החיים שלהם עבור תהליך הקבלה. ולכן, ככל שמתחילים מוקדם יותר כך התהליך רגוע יותר. יש אפילו תלמידים שמתכננים ללמוד בחו”ל עוד שנתיים, ומתחילים עם ה-GMAT כדי לשים את זה מאחוריהם. ההמלצה שלי היא לעשות את זה לאט ובזהירות. לדוגמה, אם המועמד רוצה לגשת לסיבוב הראשון, שיתחיל לעבוד על ה-GMAT בפברואר-מאי כדי להיות עם ציון במאי-יולי. ואז שיתחיל לעבוד ברצינות על האפליקיישן.

 

 

 

כדאי שבתי הספר יראו שניגשתי ל- GMAT יותר מפעם אחת?  

השמועות והמיתוסים לגבי ה-GMAT גובלות בשערורייה. אין שום בעיה לגשת ל-GMAT פעמיים, שלוש, וגם ארבע פעמים אם צריך. בתי הספר בארץ ובעולם לא מסתכלים על ניסיון שני ושלישי בעין עקומה. מבחן ה-GMAT הוא חסם שצריך לעבור, וזה ממש לא מחזק או מחליש את התיק אם עברתי את זה בפעם הראשונה או בפעם השלישית. בנוסף, חשוב לזכור שניתן לבטל את הציון, כך שבמקרה שהציון אינו מספיק, ניתן לבטלו בלי שבתי הספר יידעו שהמועמד ניגש לבחינה.

 

מה מאפיין את התלמידים שמתקבלים לתואר שני MBA בחו”ל?

אין מאפיין אחד. כל אחד והסיפור שלו. מדובר על אנשים שמגיעים מרקעים שונים ומטרות שונות. המועמדים ביואל גבע מכוונים גבוה בלי פחד ומגיעים רחוק. וגם אם הם נתקלים במכשולים, הם לא מוותרים. לא הלך ב-GMAT הראשון? לא קרה כלום. מנסים עוד אחד. אפשר לשקר ולומר שתמיד זה הולך חלק, ורק בוא ל”יואל גבע” והכול יסתדר. אבל האמת היא שלפעמים זה הולך חלק, ולפעמים זה יותר קשה. ביואל גבע אנחנו שמים לנגד עינינו מטרה אחת: להביא את המועמד אל היעד במינימום זמן ובמקסימום יעילות.

 

כמה עולה MBA בחו"ל

ומה לגבי סכומי הכסף הגדולים שיש להשקיע בתהליך כולו?

אף-אחד לא אוהב לזרוק כסף לפח. אבל אם המועמד מתקבל ונפתחות בפניו אפשרויות מסעירות, אז הוא עשה לעצמו שירות אדיר. לכן חשוב לא להתפשר. לא להתפשר בבחירת קורס הGMAT , לא להתפשר על היועצים שילוו אתכם בכתיבת האפליקיישן. אם החלטתם ללכת על זה, לכו על זה בכל הכוח. וכשתתקבלו, לא תצטערו על כלום.

 

בהצלחה!