האם הצלחת במבחן הפסיכומטרי הוא נטו תרגול?

 

אנשים שעשו את המבחן הפסיכומטרי או עתידים לעשות, נחלקים לשתי קבוצות: אלו שמאמינים שהכל עניין של תרגול ואלו שחושבים שהבחינה מחייבת הבנה, ידיעה וידע כללי. אז מה מהשניים נכון? על זה ננסה להשיב במאמר הבא. נאמר מראש ונדגיש כי הבחינה הפסיכומטרית אינה מדד אינטליגנציה אלא כלי לניבוי סיכויי הצלחה בלימודים גבוהים.

הבחינה הפסיכומטרית

הבחינה הפסיכומטרית נהוגה בישראל החל משנת 1984 ותפקידה היא כלי מיון לקבלת ללימודים באוניברסיטאות ובמכללות בישראל. מטרתה היא ניבוי סיכויי ההצלחה של סטודנט ומי שעורך אותה הוא המרכז הארצי לבחינות ולהערכה. הבחינה הפסיכומטרית בשילוב ציוני הבגרות של המועמד (במידה ויש), הפכו להיות כלי ניבוי אפקטיבי ללא תחליף עד כה אך מדובר על שנת הלימודים האקדמית הראשונה בלבד.

בעזרת הבחינה הפסיכומטרית ממיינים מועמדים ללימודים גבוהים וישנו ציון סף לכל פקולטה. אין זה אומר כי המבחן הפסיכומטרי הוא הכרחי לכל פקולטה בכל מוסד אקדמי ויש מכללות וגם האוניברסיטה הפתוחה, אשר אינן מחייבות בציון פסיכומטרי ודורשות רק ציוני בחינות בגרות.

קצת על המבחן עצמו

במבחן נמדדות יכולות הנבחן בארבעה תחומים שונים והם:

  1. חשיבה כמותית
  2. חשיבה מילולית
  3. אנגלית
  4. כתיבת חיבור

הציון מורכב משישה ציונים והם:

  1. שלושה ציונים בסקאלה בין 50-150 – חשיבה כמותית, חשיבה מילולית ואנגלית
  2. שלושה ציונים בסקאלה בין 200-800 – “רב תחומי”, “בדגש כמותי” ו”בדגש מילולי”

מועדי הבחינה

במהלך השנה מתקיימים ארבעה מועדים שונים בהתאם לעונות (סתיו, חורף, אביב, קיץ) וכל נבחן מוזמן לגשת לכמה מועדים שנפשו חפצה ללא הגבלה.

אז האם תרגול הוא המדד להצלחה?

לאחר שהבנו שהבחינה הפסיכומטרית אינה מדד לאינטליגנציה אלא כלי ניבוי להצלחה בלימודים, ניתן לומר שתרגול הוא בהחלט כלי עיקרי להצלחה אך חשוב מאוד לטפח ולפתח את הגישה הנכונה, ידע וכמובן תרגול. אל לכם להבין כי רק תרגול יביא הצלחה וציון גבוה ולא מעט אנשים נאלצים לעבור את הבחינה הפסיכומטרית בשנית כי לא הצליחו מספיק בפעם הראשונה. ההמלצה הכי טובה שנוכל להעניק לכם על גבי שורות אלו היא ללמוד לבחינה הפסיכומטרית במכון מוכר וידוע כטוב היות וחשיבות הליווי היא אקוטית מאוד.

לסיכום, פסיכומטרי הוא כלי ניבוי אשר בלעדיו לא ניתן להתקבל לכל פקולטה בכל אוניברסיטה. אמנם יש הקלות ויש גם מוסדות שאינם דורשים זאת, אל לרוב ולמקצועיות הנחשבים בטובים, בהחלט כן.

בהצלחה!